Testrit met Renault 5 E-Tech electric : meer rijplezier, uitzonderlijk gebruiksgemak

dinsdag, 08 oktober 2024 10:22
Testrit met Renault 5 E-Tech electric : meer rijplezier, uitzonderlijk gebruiksgemak

De originele Renault 5, een iconisch model, was resoluut vernieuwend en begeleidde miljoenen gezinnen bij een belangrijke overgang. Het was de tijd van de oliecrises, van nieuwe autotoepassingen en van de komst van een tweede wagen in het gezin. Als geen ander wist de ‘R5’ deze veranderingen in goede banen te leiden met zijn veelzijdige en zuinige karakter en dankzij slimme accenten die hem tot een waar pop-icoon maakten.

Het zou zinloos zijn geweest om Renault 5 te laten 'herrijzen' zonder voort te bouwen op dat erfgoed of zonder dat hij op zijn beurt zoveel mogelijk mensen een gedurfd antwoord kon bieden op de maatschappelijke en ecologische uitdagingen van zijn tijd. En zonder hem daarvoor de middelen te verschaffen…

Een 'adembenemend' design, een meeslepende rijervaring, aangenaam en eenvoudig te gebruiken elektrische en digitale technologie, en natuurlijk een lokale, verantwoorde en circulaire productie. Renault 5 E-Tech electric beschikt over alle troeven om de toonaangevende stadswagen van de elektrische transitie te worden.

De geschiedenis van de wedergeboorte van Renault 5 is intussen welbekend. Het begon allemaal met een sublieme oranje maquette en een ‘omgekeerd proces’, waarbij een performant elektrisch platform moest worden gebouwd voor een al bijna vaststaand design. De industriële uitdaging om in slechts drie jaar een seriemodel te ontwikkelen dat de verleidingskracht en droom van de show-car in stand hield, was enorm, want normaal gebeurt dat in vier jaar. Dat alles werd gerealiseerd in het kader van de grootste transformatie die Renault Group ooit doorvoerde – het strategische plan Renaulution – en dat onder meer leidde tot de oprichting van Mobilize en Ampere en tot de elektrische bocht van het merk Renault. Tot zover de voorgeschiedenis. Tijd voor de onthulling!

Renault 5 E-Tech electric is voorbestemd om een groots verhaal te schrijven. Deze ongewone wagen, met een waar concentraat van elektrische en digitale technologie, zal uitgroeien tot de toonaangevende stadswagen van de elektrische transitie in Europa. Hij zal elektrische voertuigen toegankelijk maken voor een zo groot mogelijk publiek en zal uitgroeien tot een belangrijke speler in het energie-ecosysteem, met een instapprijs van ongeveer 25.000 euro.

De eerste troef die bijdraagt tot het uitzonderlijke karakter van Renault 5 E-Tech electric is uiteraard zijn design dat overal de aandacht trekt. Wie het oorspronkelijke model heeft gekend, vindt in dit model diverse iconische trekken terug, terwijl de allerjongsten vallen voor zijn moderne karakter en zijn personaliseringselementen. Behalve op het design moest nieuwe Renault 5 ook voortbouwen op de erfenis van het oorspronkelijke model, een populair pop-icoon dat de uitdagingen van zijn tijd het hoofd wist te bieden. Renault 5 E-Tech electric is dan ook economisch, vooral in gebruik, aangenaam om mee te rijden en eenvoudig in het dagelijkse verkeer. Met zijn elektrische aandrijving biedt hij ongeziene rij-, interieur- en levenservaringen en beschikt hij over technologieën die hun gelijke niet kennen in dit segment, zoals het openR link-systeem met Google-integratie, de Reno-avatar en de functie Plug & Charge. En natuurlijk zet hij ook het comfort en de veiligheid van bestuurder en passagiers in de verf. Zijn troeven vloeien in het bijzonder voort uit het nieuwe AmpR Small-platform van Ampere, dat zich richt op elektrische voertuigen uit het B-segment. Zo kan Renault 5 E-Tech electric zijn ‘popkarakter' ook in zijn weggedrag bevestigen, voor een ongezien inspirerend rijgedrag in het segment van de ‘kleine’ elektrische wagens. Uiteraard 'made in France'.

Het zou ook zinloos zijn geweest om Renault 5 te laten herrijzen zonder hem in Frankrijk te produceren of op een duurzamere manier te ontwerpen. Renault heeft de geëngageerde keuze gemaakt om Renault 5 E-Tech electric te produceren in korte lussen, in het hart van de industriële ElectriCity-pool in het noorden van Frankrijk enmet een compact ecosysteem van leveranciers binnen een straal van 300 kilometer. Zo worden alle voertuigen en hun batterijen geassembleerd in de Manufacture de Douai (een van de productievestigingen van de originele Renault 5), met een motor (elektrische machine, reductiekast, vermogenselektronica) die in Cléon wordt gebouwd en modules die vanaf de zomer van 2025 worden geproduceerd in de Gigafactory de Douai (partnerschap AESC). Dankzij de expertise van The Future is NEUTRAL, het filiaal van Renault Group dat gespecialiseerd is in circulaire economie, zal Renault 5 E-Tech electric ten minste 88,6% totale recycleerbaarheid bereiken(1) en 19,4% gerecycleerde materialen (ISO14021-norm) bevatten(2), evenals 26,4% materialen afkomstig van de circulaire economie. Recordpercentages voor zijn categorie.

Zo beschikt Renault 5 E-Tech electric over alle troeven om net als zijn voorganger zijn stempel te drukken op zijn tijd. Hij is een belangrijke keuze en belichaamt een geëngageerd en tegelijk aangenaam antwoord op de technologische, maatschappelijke en ecologische uitdagingen van de mobiliteit van vandaag.

(1) volgens Richtlijn 2005/64/EG
(2)
met inbegrip van gerecycleerd materiaal volgens ISO 14021 plus afval of afval van de productie dat opnieuw wordt gebruikt voor productieprocessen in een industriële vestiging.

Getagged onder:
renault

Gerelateerde items (op tag)

90 procent minder CO2-e-uitstoot : een uitdaging die werkelijkheid wordt met Renault Emblème

De mobiliteit koolstofvrij maken is een belangrijke uitdaging in de strijd tegen de klimaatverandering. Een autobedrijf zoals Renault Group moet dan ook heel wat uitdagingen overwinnen: productie, energie, technologie, bevoorrading, snelheid enz. Om zijn doelstellingen te realiseren en netto koolstofvrij te zijn tegen 2040 in Europa en tegen 2050 in de rest van de wereld, moet het bedrijf zijn ontwerp- en productiemethoden voor voertuigen radicaal veranderen.

Renault Group en Suez bundelen hun krachten om de circulaire economie in de Europese autosector te versnellen

Renault Group en SUEZ, historische partners in de recyclage van metaalafval en de valorisatie van afgedankte voertuigen, versterken hun samenwerking door strategische overeenkomsten te ondertekenen om de ecologische transitie van de autosector te ondersteunen. Samen zullen Renault Group en SUEZ, een wereldmarktleider in de recyclage en valorisering van afval, The Future Is NEUTRAL in staat stellen om de ontwikkeling van zijn activiteiten te versnellen en zich te positioneren als een toonaangevende speler in de circulaire auto-economie.

De eerste beelden van Renault 4 E-Tech electric onthuld

Renault 4, gelanceerd in 1961, was een iconische auto die een revolutie teweegbracht op de automarkt. Als eerste model met voorwielaandrijving voor particulieren bij Renault onderscheidde hij zich door zijn vlakke vloer, die mogelijk werd gemaakt door het ontbreken van een transmissietunnel. Deze kenmerken maakten er een veelzijdige auto van met een volume dat tegelijk geschikt was voor de stad en het platteland, voor de week en het weekend, voor werk en vakantie. Hij werd ontwikkeld om mee te zijn met zijn tijd, in een snel veranderende maatschappij, en kende al snel een groot succes. Renault 4, waarvan meer dan 8 miljoen exemplaren werden gebouwd, was een populaire keuze in meer dan 100 landen.