Renault Captur: de auto om in te leven

maandag, 05 augustus 2024 17:35
Renault Captur: de auto om in te leven

Captur is 'de auto om in te leven’ uit het B-segment. Hij is een veelzijdig multitalent, hij heeft zowel compacte buitenafmetingen (4,23 m) als een ruim interieur dat moduleerbaar is en zich aanpast aan het gebruik van klanten, zowel in de stad als buiten de platgetreden paden. De klanten stellen vooral de hoge rijhouding op prijs. Deze zorgt voor een vlotte toegang tot de wagen en een goed zicht op de weg. Deze kwaliteiten verklaren het commerciële succes sinds zijn debuut 10 jaar geleden, met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren in 90 landen over de hele wereld.

Nieuwe designtaal
Renault Captur meet zich op zijn beurt de nieuwe designtaal van het merk aan die werd ingezet door Gilles Vidal, Design Director van het merk Renault. Deze nieuwe stijl, gekenmerkt door strakke lijnen en precieze details, speelt met licht en materialen voor een meer waarderende en dynamische perceptie. Met zijn volledig nieuwe voorkant oogt

Nieuwe Captur statusverhogend.
De nieuwe Renault Captur wordt aangeboden met vijf motorversies, waaronder de E-Tech full hybrid-motor met 145 pk. Om meer rijplezier en een dynamischer rijgedrag te verzekeren, werden het onderstel en de afstelling van de stuurbekrachtiging herzien. Het Extended Grip-systeem, dat verkrijgbaar is op bepaalde versies, optimaliseert de tractie, ongeacht de wegomstandigheden.

E-Tech Hybrid 145
De nieuwe Captur E-Tech full hybrid 145 plukt de vruchten van een ‘full hybrid’-architectuur die ‘serieel-parallel’ wordt genoemd. Twee elektromotoren (een ‘e-motor’ van 36 kW en een hoogspanningsstartmotor van het type HSG (High-Voltage Starter Generator) van 18 kW) worden gecombineerd met een 1,6-liter viercilinder-benzinemotor van 69 kW (94 pk) en een batterij van 1,2 kWh. De intelligente multimodeversnellingsbak met klauwkoppelingen heeft geen koppeling. De versnellingsbak telt vier verhoudingen voor de benzinemotor en twee voor de elektrische hoofdmotor, waardoor 14 werkingscombinaties tussen de verbrandingsmotor en de elektromotor een optimaal energierendement garanderen.

Vertrekken gebeurt steeds elektrisch en tot 80% van de tijd kan in de stad volledig elektrisch worden gereden. Zo kan het verbruik in de stad tot 40% lager liggen dan bij een klassieke benzinemotor. De nieuwe E-SAVE-functie, die wordt geactiveerd met een toets links van het stuurwiel op de boordconsole, zorgt ervoor dat de batterij minstens 40% geladen blijft. Dat niveau garandeert optimale prestaties voor bijvoorbeeld op een helling.
Dankzij de efficiëntie van de aandrijflijn werd de CO2-uitstoot ten opzichte van de vorige generatie met 105 gram/km verbeterd. Dat uitstekende niveau voor deze categorie wordt nog aangevuld met stil elektrisch rijden zonder laadbeperkingen.

Geperfectioneerd onderstel
De nieuwe Renault Captur is uitgerust met pseudo-McPherson-ophanging op de vooras en een halfstarre achtertrein. Om een dynamischer weggedrag te verzekeren, werden de afstelling van kracht en snelheid van de schokdempers, de geometrie van het onderstel en de afstelling van de stuurbekrachtiging, herzien. Op de 1,3 l TCE 160 pk mild hybrid en E-Tech hybrid 145 zijn de schokdempers volledig nieuw. Dankzij al deze wijzigingen aan het onderstel worden de koetswerkbewegingen beter beheerst, waardoor de responstijd korter wordt. Dat komt het rijplezier ten goede.
De nieuwe Esprit Alpine-uitvoering is zelfs verkrijgbaar met specifieke 19”-velgen, onuitgegeven op de Captur.

MULTI-SENSE met verschillende rijmodi
De MULTI-SENSE-instellingen, die toegankelijk zijn via het centrale scherm, geven toegang tot vier rijmodi: ECO, SPORT, COMFORT en PERSO. Afhankelijk van de keuze worden de rijsensaties (stuurinspanning, reactiviteit van de motor en wendbaarheid van het onderstel), de kleur van de interieurverlichting en de dashboardweergave gewijzigd.
Op het multimediascherm, onder rubriek ‘rijmodi’, biedt Extended Grip (als optie verkrijgbaar) twee specifieke modi: Snow en All-terrain. Die keuze maakt het mogelijk om de tractie te optimaliseren in functie van de rijomstandigheden door in te grijpen op de parameters van het ESP-systeem. Extended Grip is verkrijgbaar met de E-Tech hybrid-motor van 145 pk, in combinatie met 18-duimsvelgen.

Gerecycleerde stoffen en complete uitrusting
Naast een beperkter gebruik van chroom vervangt het generfd gecoat weefsel (TEP) het leder. Renault bevestigt zo zijn doelstelling om geen dierlijke materialen meer te gebruiken vóór 2025. Dankzij het gebruik van biologische materialen zoals TEP en hennep zijn de zetels van de Esprit Alpine-uitvoering samengesteld uit 26% gerecycleerde en recycleerbare stoffen.

De nieuwe Captur is uitgerust met nieuwe dashboardschermen met een diagonaal van 10,25 inch naargelang de versie. Die laatste dimensie is compatibel met de optie Navigation, die de navigatie in kleur weergeeft in de cluster.

Om de oren van de inzittenden te verwennen, bestaat de hifi-uitrusting van Harman Kardon, die naargelang de versie beschikbaar is, uit 9 luidsprekers (2 tweeters en 2 woofers vooraan en achteraan en een subwoofer in de koffer). Dit systeem dompelt de inzittenden onder in vijf programma’s die Jean-Michel Jarre speciaal voor Renault creëerde: Studio, Podcast, Concert, Immersion en Club.

Voor een interieur dat baadt in het licht is vanaf de Techno-uitvoering als optie een glazen open dak verkrijgbaar.
In een markt van de stads-SUV's die vandaag 50% van de verkoop in het B-segment vertegenwoordigen (en zelf 30% van de totale markt), wil de nieuwe Renault Captur een referentiemodel blijven door zijn veelzijdigheid, zijn tweekleurige koetswerkuitvoeringen, zijn onovertroffen plaatsaanbod en zijn technologische en ingenieuze uitrusting.

tekst: Filip Dewulf en Renault
foto’s: Renault

 

Getagged onder:
renault
Laatst aangepast op maandag, 05 augustus 2024 17:38

Gerelateerde items (op tag)

Testrit met Renault 5 E-Tech electric : meer rijplezier, uitzonderlijk gebruiksgemak

De originele Renault 5, een iconisch model, was resoluut vernieuwend en begeleidde miljoenen gezinnen bij een belangrijke overgang. Het was de tijd van de oliecrises, van nieuwe autotoepassingen en van de komst van een tweede wagen in het gezin. Als geen ander wist de ‘R5’ deze veranderingen in goede banen te leiden met zijn veelzijdige en zuinige karakter en dankzij slimme accenten die hem tot een waar pop-icoon maakten.

Het zou zinloos zijn geweest om Renault 5 te laten 'herrijzen' zonder voort te bouwen op dat erfgoed of zonder dat hij op zijn beurt zoveel mogelijk mensen een gedurfd antwoord kon bieden op de maatschappelijke en ecologische uitdagingen van zijn tijd. En zonder hem daarvoor de middelen te verschaffen…

Een 'adembenemend' design, een meeslepende rijervaring, aangenaam en eenvoudig te gebruiken elektrische en digitale technologie, en natuurlijk een lokale, verantwoorde en circulaire productie. Renault 5 E-Tech electric beschikt over alle troeven om de toonaangevende stadswagen van de elektrische transitie te worden.

90 procent minder CO2-e-uitstoot : een uitdaging die werkelijkheid wordt met Renault Emblème

De mobiliteit koolstofvrij maken is een belangrijke uitdaging in de strijd tegen de klimaatverandering. Een autobedrijf zoals Renault Group moet dan ook heel wat uitdagingen overwinnen: productie, energie, technologie, bevoorrading, snelheid enz. Om zijn doelstellingen te realiseren en netto koolstofvrij te zijn tegen 2040 in Europa en tegen 2050 in de rest van de wereld, moet het bedrijf zijn ontwerp- en productiemethoden voor voertuigen radicaal veranderen.

Renault Group en Suez bundelen hun krachten om de circulaire economie in de Europese autosector te versnellen

Renault Group en SUEZ, historische partners in de recyclage van metaalafval en de valorisatie van afgedankte voertuigen, versterken hun samenwerking door strategische overeenkomsten te ondertekenen om de ecologische transitie van de autosector te ondersteunen. Samen zullen Renault Group en SUEZ, een wereldmarktleider in de recyclage en valorisering van afval, The Future Is NEUTRAL in staat stellen om de ontwikkeling van zijn activiteiten te versnellen en zich te positioneren als een toonaangevende speler in de circulaire auto-economie.

De eerste beelden van Renault 4 E-Tech electric onthuld

Renault 4, gelanceerd in 1961, was een iconische auto die een revolutie teweegbracht op de automarkt. Als eerste model met voorwielaandrijving voor particulieren bij Renault onderscheidde hij zich door zijn vlakke vloer, die mogelijk werd gemaakt door het ontbreken van een transmissietunnel. Deze kenmerken maakten er een veelzijdige auto van met een volume dat tegelijk geschikt was voor de stad en het platteland, voor de week en het weekend, voor werk en vakantie. Hij werd ontwikkeld om mee te zijn met zijn tijd, in een snel veranderende maatschappij, en kende al snel een groot succes. Renault 4, waarvan meer dan 8 miljoen exemplaren werden gebouwd, was een populaire keuze in meer dan 100 landen.