Hyundai Ioniq 6 Long Range AWD: de stroomlijn!

zaterdag, 19 oktober 2024 10:09
Hyundai Ioniq 6 Long Range AWD: de stroomlijn!

Een gestroomlijnde wagen heeft zo zijn voordelen voor de prestaties, de stilte aan boord, het verbruik en natuurlijk ook de actieradius. Een goede zet van Hyundai dus om na de geblokte Ioniq 5 niet meteen voor een SUV-variant te gaan, maar voor een sedan met een wel erg gunstige Cx-waarde van 0,21.

Opvallende verschijning

Mensen kopen wagens niet enkel met rationele argumenten. Naast de prijs blijkt het design één van de meest belangrijke aspecten. Het viel op hoezeer de Hyundai in de smaak viel tijdens onze testperiode. Met uitzondering van een tienjarig jongetje die dit ontwerp bestempelde als ‘de lelijkste wagen die hij ooit gezien heeft waren de algemene reacties in de trend van ‘Dit is echt wel een sjieke wagen!’ , ‘Net een Porsche achterzijde!’ of ‘Amai, dat zal wat kosten!’. De matgrijze kleur werd overigens ook geprezen, net als de futuristisch ogende (optionele) camera’s die de buitenspiegels vervangen. Een hele verwezenlijking van Hyundai’s designdivisie aangezien Mercedes de eveneens aerodynamische EQS (Cx: 0,20) en EQE (Cx: 0,22) niet bepaald tot schoonheden heeft kunnen kneden.

Vakantie-EV

Deze Ioniq 6 lijkt in eerste instantie een ideaal metgezel voor de lange afstanden. Door zijn geringe dorst (13 kWh/100km in (inter-)stedelijk gebied en 18 kWh/100km op de snelweg) komt hij gemakkelijk 400 tot 600 km ver in de omstandigheden waarin wij hem testten (16 °C). De batterij zal zodra de facelift er is zo’n 84 kWh aan nuttige capaciteit bevatten, maar in onze testwagen bedroeg dat nog 77,4 kWh.  Vier uur aan een stuk zul je niet snel rijden, dus laad je hem bij wanneer je jezelf even bijtankt, zeg maar. Dankzij het 800V-systeem zal hij bij de juiste laadpaal tot 233 kW slurpen, wat zijn batterij van 10 naar 80 % brengt in 16 minuten! Dat is gemiddeld 40 % sneller dan zijn concurrenten (Tesla Model 3, VW ID.7 of Audi Q4 e-tron). Onze testwagen was geschoeid met erg plakkerig rubber van Pirelli P Zero in de grootste bandenmaat (245/40R20). Met de bescheidenere 18-duimsvelgen of zelfs gewoon ecorubber kan je je verbruik natuurlijk nog verder drukken. Laden op wisselstroom kan overigens tot 11 kW en met een Vehicle 2 Loadkabel kan de wagen andere (voer)tuigen tot 3,68 KW snel laden, zoals je elektrische fiets of motor. Onder de achterbank is er ook nog een 220V-stopcontact te vinden.

Laagvlieger

De lange druppelvorm zorgt voor een vrij lang koetswerk (4,86m), maar zorgt voor een beperkte hoofdruimte op de achterbank. Ik kon er met mijn 1,85m helaas niet goed zitten, zelfs niet als ik wat doorzakte. Zeker iets om zelf uit te proberen. De beenruimte is dan weer limousinewaardig, en samen met het mooi afgewerkt interieur en de vernieuwend ogende sfeerverlichting heb je het gevoel met een wagen uit een hoge klasse te rijden. De kofferruimte (401 l) wordt gelimiteerd door zijn sedanvorm en smalle doorlaadopening. In dat opzicht lijkt de Ioniq 6 minder gericht te zijn op grote gezinnen die op vakantie willen trekken. Misschien is het wel wat voor de sportieve EV-rijder, die zijn laag zwaartepunt en sportieve zitpositie zal appreciëren. De wagen blijft wel een zwaargewicht met zijn 2,1 ton, maar met de topversie met 325 pk en 605 Nm aan koppel – gekoppeld aan de vier wielen – lijken sprintjes aan het stoplicht moeilijk te verliezen. In 5,1 seconden ben je al aan de 100. Nu ja, er bestaat altijd wat sneller… De topsnelheid is een modeste 185 km/u.

Prijsvogel

Wat mag deze exotisch gelijnde sedan kosten? Gek genoeg prijst Hyundai de Ioniq 6 maar liefst 4.000 euro goedkoper dan de basis Ioniq 5 waardoor je voor een 53 KWh Core (151 pk) € 50.499 lichter bent. Is dat omdat de Ioniq 6 (ondanks dat hij 22 cm langer is) minder ruimte te bieden heeft achterin? Voor de grotere batterij (pre-facelift 77,4 kWh, 228 pk) betaal je € 55.499. Het topmodel met vierwielaandrijving kost € 66.499. Hyundai beperkt de optielijst tot het Vision Pack (open dak, digitale buitenspiegels) voor € 3.000 of het open dak apart ( € 1.000). Hoewel niet iedereen overtuigd is van de zijcamera’s, bieden ze toch wel wat voordelen. Het beeld bij regenweer blijft onaangetast dankzij een waterwerende coating en goed ingekapselde camera. Het afstellen ervan is ook niet nodig bij een wissel van bestuurder. De inschatting van de achterliggers wordt met hulplijnen geassisteerd zodra de richtingaanwijzer aangaat en de lagere luchtweerstand van deze camera’s is een mooie bonus. Bovendien is de integratie van de extra displays in het interieur erg geslaagd vormgegeven en geeft het de wagen een exclusievere look, zowel vanbinnen als aan de buitenzijde.

Conclusie

Hyundai maakt sinds enkele jaren grote stappen als het op design en technologie aankomt. Met de Ioniq-reeks onderscheiden ze zich duidelijk van de concurrentie dankzij een modern design met pixel lichtunits en een top of the bill 800V-laadsysteem die toelaat om - in goede omstandigheden - sneller te laden. De Ioniq 6 voegt hier nog een gestroomlijnde koets aan toe waardoor range anxiety voor de eigenaars hopelijk een begrip wordt van het verleden.

Voordelen

  • Uniek streamline-design met optionele digitale buitenspiegels
  • Rustgevende actieradius en oplaadsnelheden
  • Stilte en (been)ruimte aan boord
  • Sfeervol en modern interieur
  • Krachtige aandrijflijn

Nadelen

  • Beperkte hoofdruimte
  • Kofferruimte en mini-frunk
  • Kiezen voor strakke 20”- velgen of extra range met 18”?
Getagged onder:
hyundai
Laatst aangepast op maandag, 21 oktober 2024 09:26

Gerelateerde items (op tag)

Inster: Compacte auto, grote mogelijkheden

Auto's in de stad moeten steeds veelzijdiger en milieuvriendelijker zijn, en de gloednieuwe Hyundai INSTER gaat met zijn geavanceerde technologieën binnen het segment van stadsauto's de uitdaging aan. Door een uitrusting te bieden die vooral kenmerkend is voor auto's uit een hoger segment, is dit model in de elektrische Hyundai line-up niet alleen een praktische keuze voor stadsritten, maar ook een overtuigende optie voor wie op zoek is naar geweldige voorzieningen in een compact pakket. INSTER zet een nieuwe maatstaf voor auto's van dit segment.

Nieuwe Santa Fe

De vijfde generatie van de Santa Fe introduceert het 'Open for More'-concept, dat de nadruk legt op stedelijke functionaliteit en buitenplezier. De nieuwe Santa Fe is uitgerust met eersteklas gemaks- en comfortvoorzieningen, waaronder heel wat wereldprimeurs, primeurs in zijn klasse en baanbrekende technologieën. Hyundai's pionierswerk op het gebied van SUV's wordt geïllustreerd door de Santa Fe, de allereerste SUV van het bedrijf. In 22 jaar tijd werden er alleen al in Europa meer dan 450.000 exemplaren van Santa Fe verkocht, wat zijn blijvende populariteit op het continent aantoont. Klanten van Santa Fe zullen opgezet zijn met unieke designverbeteringen, meer ruimte en geavanceerde technologische mogelijkheden.

Nieuwe Hyundai Tucson

Tucson van de vierde generatie heeft een facelift gekregen met vernieuwd binnen-en buitendesign en nieuwe technologische, connectiviteits- en veiligheidsvoorzieningen.